Dans för hälsa – en metod för att stärka psykisk hälsa hos unga

Dans för hälsa bygger på en forskningsstudie där unga tjejer som upplevde stress, oro, återkommande magont eller huvudvärk fick vara med i en kravlös dansgrupp med fokus på rörelseglädje.

Sex tjejer som dansar

Studien visade att tjejerna mådde bättre efter att ha dansat två gånger i veckan under åtta månader. Tonårstjejer med återkommande psykosomatiska besvär kan förbättra sin hälsa genom att regelbundet delta i kravlös dans. Även användning av smärtstillande medicin har minskat hos dem som dansar regelbundet. Forskningsprojektet har fått stor uppmärksamhet världen över och flera kommuner i Sverige har startat dansprojekt, enligt metodiken Dans för hälsa.

Dans för hälsa vänder sig till tjejer 13–19 år som har problem med stress, oro, dålig sömn, nedstämdhet, ofta ont i huvudet, magont eller värk i nacke och axlar. Upplägget är dans en eller två gånger i veckan under åtta månader i 14 veckor under hösten och 14 veckor under våren, med uppehåll vid skollov.

Ungdomarna får prova på jazz, modernt, afro och funk. I fokus står rörelseglädje, att ha roligt tillsammans och att slippa krav. Varje danstillfälle innehåller också uppvärmning, danskoreografi, eget skapande, avslappning och reflektion.

Dans för hälsa i Kalmar län

I Kalmar län finns utbildade instruktörer i metodiken Dans för hälsa. Satsningen drivs av Byteatern. Region Kalmar län och medverkande kommuner går in med medel för att göra satsningen möjlig.

Om du vill veta mer om Dans för hälsa eller är intresserad av att starta en grupp, kontakta Byteatern eller någon av instruktörerna i kommunerna.

Relaterad information

Det finns någonting vi vill berätta - film (3,39 minuter), Vimeo

Dans för hälsa (dansforhalsa.se)

Kontakt