Rekordår för sommarturismen i Kalmar län

Under 2020 och 2021 la pandemin en våt filt över sommarturismen i Kalmar län. Men i år återvände sommargästerna med besked till länet som slog nytt rekord i antalet gästnätter under juni, juli och augusti.

Sommarklädda människor som går runt på en shoppinggata i Västervik på sommaren.

Totalt uppgick antalet gästnätter på kommersiella turistboenden till cirka 2,5 miljoner i Kalmar län under sommarmånaderna. Det är en ökning med tre procent jämfört med 2020 och med tolv procent jämfört med 2019. Sommarens siffror innebär ett besöksrekord för Kalmar län som inte haft så många gästnätter sedan 2008. Trenden visades sig även på andra håll i landet och av Sveriges 21 län slogs besöksrekord i 14 län.

Den grupp som främst bidrog till de positiva siffrorna var de utländska turisterna som efter ett uppehåll under pandemin jobbat upp ett stort ressug efter Kalmar läns många besöksmål. De största besöksländerna var Tyskland, Norge och Danmark.

Under sommarmånaderna är det främst campingturister som styrde ratten mot länet och 67 procent av alla gästnätter registrerades på campingar.