Det suicidförebyggande arbetet uppmärksammas i länet

Den 10 september infaller den årliga internationella suicidpreventiva dagen. Region Kalmar län har tillsammans med flera samverkansaktörer ett gemensamt mål att halvera antalet suicid i Kalmar län, i samtliga åldersgrupper, till år 2025.

Gravljus som lyser
  • Publicerad: 15 aug 2024 12:43

Förra året tog 35 invånare i Kalmar län sitt eget liv. Det är det lägsta antalet på sex år men ändå alldeles för många. I Kalmar län pågår bred samverkan kring självmordsförebyggande arbete. Detta måste outtröttligt fortsätta till dess att ingen länsinvånare hamnar i en så utsatt situation att självmord ses som enda utvägen.

Den 10 september infaller den årliga internationella suicidpreventiva dagen. Det är en dag som lanserats av WHO (World Health Organization) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Under veckan anordnas olika insatser och aktiviteter runt om i länet, såsom minnesstunder, föreläsningar, musikframträdanden och ljusmanifestationer för att minnas de vi saknar, hylla de som kämpar och stötta de som finns kvar.  

Efterlevandestöd vid suicid

Sedan två år tillbaka har länsinvånare som mist en närstående i suicid rätt till efterlevandestöd via sin hälsocentral. Minderåriga erbjuds stöd på den förskola eller skola de går på.

Efterlevandestöd vid suicid - För vårdgivare Region Kalmar län

Nationellt kunskapsseminarium 10 september

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och NASP (Nationellt centrum för suicidforskning och prevention) bjuder den 10 september in till en kunskapshöjande eftermiddag om suicid och suicidprevention. Webbinariet är kostnadsfritt och varvar forskning med praktisk kunskap om hur olika aktörer kan hjälpa personer som uttrycker suicidintentioner. Målgrupp är alla som arbetar med frågor som rör suicidprevention, särskilt dem i sin yrkesroll möter personer med risk för suicid.

Mötet hålls digitalt klockan 13-16

Mer information och anmälningsformulär finns på Folkhälsomyndighetens webbplats

Evenemang i Kalmar län

Mönsterås kommun

Den 10 september kommer Mönsterås kommun tillsammans med Suicide Zero och andra frivilligorganisationer uppmärksamma de suicid som skedde under 2023 med ljuständning och musikframträdande i kyrkparken.

Datum: Tisdag 10 september

Tid: 18:30-20:00

Plats: Kyrkparken, Mönsterås

Mörbylånga kommun

Kom och tänd ljus tillsammans med oss på suicidpreventiva dagen den 10 september. Tillsammans kan vi göra skillnad. 

Var sjätte timme förlorar någon livet i självmord i Sverige, och många fler påverkas djupt av dessa tragiska händelser. På suicidpreventiva dagen vill vi öka medvetenheten om ett stort lidande och visa hur vi tillsammans kan förebygga självmord.

Datum: Tisdag 10 september

Tid: 18.00–19.00

Plats: Färjestadens Hamn, utanför Trossen (hamnkontoret)

Under kvällen kommer vi att lyssna till personer med personliga erfarenheter av psykisk ohälsa och få information om kommunens stödinsatser. Det blir också live-musik, och vi tänder ljus tillsammans för att hedra dem vi saknar och visa vårt stöd.

Ingen föranmälan krävs.

Oskarshamns kommun

Välkommen till årets ljusmanifestation för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Ulrika Karlsson, lokal volontär för de ideella organisationerna Suicide Zero och SPES, är på plats på Badholmen tillsammans med Ungdomscoacherna Oskarshamn och ungdomar från Oscarsgymnasiets estetiska program som framför sång och musik.

Datum: Tisdag 10 september

Tid: Från kl. 18:30

Plats: Badholmen (scenen), Oskarshamn

Läs mer om evenemanget på Attraktiva Oskarshamns webbplats

Torsås kommun

Vi samlas för att tillsammans minnas de som förra året tog sina liv och för att med gemensamma krafter göra allt vi kan för att ingen människa ska behöva hamna i en sådan utsatt situation att självmord ses som den enda utvägen.

Datum: 10 september

Tid: 12.00–12.15

Plats: Utanför Torsås kommunhus entré

Ljusmanifestation och tal av Henrik Nilsson Bokor, kommunstyrelsens ordförande.

Västerviks kommun

I Västervik anordnar SPES, Södra Tjust pastorat och Suicide Zero en ljusmanifestation på Gamla kyrkogården kl 19:30. Många ljus kommer att lysa upp septemberkvällen i ett hjärta med talet 1617, som är antalet personer som inte orkade leva 2023.

Datum: 10 september

Tid: 19.30

Plats: Gamla kyrkogården

Läs mer

Läs mer på 1177.se om vad du som medmänniska kan göra för att hjälpa någon med suicidtankar: Hur kan du hjälpa en person som har självmordstankar?

Kontakt

Sidan uppdaterad: 15 augusti 2024