Interreg Cooperation Day 2024

Den 21 september firas Interreg cooperation day (interregionala samarbetsdagen), en dag som syftar till att lyfta fram och hylla samarbetet inom EU.

En kvinna vid kusten lägger en bit tång i en annan persons händer. Interreg South Baltics logotyp syns i bildens ena hörn.
  • Publicerad: 18 sep 2024 14:01

Europa är en stor kontinent med vitt skilda länder som har vitt skilda förutsättningar. I spetsen för arbetet med att sammanföra kontinenten går EU och övertygelsen om att Europas alla invånare har allt att vinna på ett utökat samarbete på alla nivåer.

Detta samarbete märks oftast och tydligast i Bryssel och Strasbourg där EU-parlamentarikerna och medlemsländernas regeringschefer träffas regelbundet för att enas om ny EU-lagstiftning som stakar ut vägen framåt för unionen.

Men en lika viktig del av det Europeiska samarbetet, som inte alltid syns lika mycket, är det massiva samarbete som pågår på regional nivå. EU är nämligen inte enbart uppdelat i sina 27 medlemsländer utan även i små och stora geografiska samarbetsområden, vilka sträcker sig över landgränserna och som syftar till att främja samarbeten inom unionen utifrån lokala förutsättningar. 

I dag finns det totalt 86 sådana indelningar, vilka har finansieringsprogram knutna till sig för att finansiera utvecklingsinsatser för det aktuella området.

Dessa samarbeten är de så kallade Interregprogrammen. Ett exempel på ett sådant program är Interreg Baltic Sea Region som samlar alla länderna runt Östersjön, och ett annat program är Interreg South Baltic som samlar regionerna runt södra Östersjön.

Klicka här för att se en interaktiv karta över alla Interregprogram.

Interregprogrammen är högprioriterade av EU:s medlemsländer och varje år investerar unionen cirka 100 miljoner euro i dessa program. Pengarna kan aktörer runt om i Europa, stora som små, ansöka om för att gemensamt med andra aktörer i sitt närområde tillsammans möta gemensamma utmaningar.

Exempel: ReTour

Turister på en gata i Kalmar.

ReTour är ett treårigt projekt som Visit Skåne genomför tillsammans med partners från Litauen, Polen, Tyskland och Danmark. Syftet är att utveckla och marknadsföra regenerativa turismupplevelser. Genom att testa och utforska utmaningar och möjligheter ska projektet leda till en utveckling där turism skapar positiva effekter både för miljön och de lokala samhällena i Östersjöområdet.

Varför är projektet viktigt?

Projektet innebär en fantastisk skjuts i arbetet med att utveckla fler regenerativa upplevelser, det vill säga möjlighet att skapa en turism som ger tillbaka till samhället och skapar värde för platsen och lokalbefolkningen.

Så här beskriver Carla Aguirre Mouritzen, Visit Skånes vice VD, arbetet:

– Tillsammans med lokala intressenter tar vi ett helhetsperspektiv för att utveckla erbjudanden som ska lämna ett positivt avtryck på platser som besöks. Det är ett förhållningssätt vi på Visit Skåne har testat i mindre skala tidigare. Nu har vi möjligheten att testa och lära oss över nationsgränser.

Varför behöver vi samarbeta kring detta?

Regenerativ turism kräver ett tillvägagångssätt där många aspekter av hållbarhet tas med i arbetet. Genom att identifiera vad platsen behöver så kan man utveckla upplevelser som tar hänsyn till viktiga nyckelfrågor som till exempel hur miljöskydd, kulturellt bevarande och ekonomisk utveckling samverkar. Det kan till exempel handla om att skapa oväntade turismupplevelser där platsers och samhällens förutsättningar och specifika behov får styra vilka upplevelser som utvecklas. På så sätt tillförs ett värde till platsen, samtidigt som det ger besökare en mer meningsfull upplevelse. För att uppnå det behöver olika intressenter såsom lokala samhällen, företag, ideella organisationer och myndigheter samverka.

Samarbetet med länderna kring Östersjön är en viktig del för att ReTour ska bli ett framgångsrikt projekt. Våra regioner ser väldigt olika ut samtidigt som vi har gemensamma utmaningar som till exempel korta säsonger och hög belastning på vissa speciella ställen. I piloterna blir olikheterna en styrka, och genom flera olika testplatser kan vi få ett bredare utbud av metoder som kan spridas vidare till andra destinationer. En annan viktig del är att vi genom att samarbeta i det här projektet också kan hitta andra frågor där vi kan stärka varandras kompetens. Målet är att etablerat ett arbetssätt som kan integreras i alla våra partnerregioner.

Om projektet:

  • Projektet pågår: 1 juni 2024 - 31 maj 2027 
  • Budget: 1 877 594 euro
  • Finansiering: Interreg South Baltic
  • Projektägare: Visit Skåne AB 

 

Exempel: D-effect

Flicka på en sten som tittar ut över Östersjön

Organisationen Association of Polish Communes Euroregion Baltic i Polen ska tillsammans med Kultur- och fritidsförvaltningen på Hässleholms kommun, Västerviks gymnasium och partners från Litauen, Polen, Danmark, Tyskland och Sverige gemensamt genomföra projektet D-effect.

Så här beskriver Markus Jensen, verksamhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen i Hässleholms kommun projektet:

– Med D-effect vill vi fånga upp de ungas idéer och engagemang. Målet är att först skapa en gemensam förståelse för ungas roll och vad vi menar med demokrati och att arbeta därifrån. Det kommer vi att göra genom att mötas både på hemmaplan och hos varandra. Vi i Hässleholm kommer bland annat att organisera en ungdomsfestival. En av våra projektpartners kommer att leda arbetet med hur vi kan använda gamification (spelifiering) som en form av engagemang. En annan projektpartner kommer att dela med sig om forskningen kring unga och demokrati.

Varför är projektet viktigt?

–  Jag tycker att Hässleholms unga är värda en ordentlig chans att utveckla sig i demokratifrågor, det här projektet ger den möjligheten.

Varför behöver vi samarbeta kring detta?

– Det är över lag bra att få andra infallsvinklar. De unga får se hur det fungerar i andra länder, de får vidga sina vyer och får nya intryck. Det är otroligt viktigt för utveckling för den enskilda individen men också för samhället och för Hässleholm.

Om projektet:

  • Projektet pågår: 1 maj 2024 - 30 april 2027
  • Budget: 2 288 981 euro
  • Finansiering: Interreg South Baltic
  • Projektägare: Association of Polish Communes Euroregion Baltic

 

Dekorativ bild med Interreg-logotyp.

Sidan uppdaterad: 18 september 2024