Regiondagen 2024

Regiondagen är Region Kalmar läns årliga konferens med fokus på aktuella utvecklingsfrågor för Kalmar län. Vi samlar aktörer som på olika sätt jobbar med att skapa en hållbar utveckling i hela länet.

Regiondagens syfte är att fylla på deltagarna med ny kunskap, koppla omvärldsfrågor till lokala frågor och lyfta goda exempel inom regional utveckling. 

Tema: Kalmar län 2040

Årets tema är "Kalmar län 2040". Med hjälp av experter och initierade panelsamtal kommer vi under Regiondagen 2024 fördjupa oss i länets förväntade utveckling de kommande 16 åren. Men någon exakt förutsägelse över framtiden är det såklart ingen som kan ge.

Ett samtida sätt att ändå försöka ringa in utvecklingen är att fråga en AI. Bilden ovan är skapad med Starry AI som ombads generera en bild föreställandes "Svensk landsbygd år 2040".

En bildgenererande AI är på inget vis ett säkert verktyg att använda i utformningen av framtidsprognoser. Men ska man ändå tro AI:n så ser det ut som att utbyggnaden av solceller kommer att fortsätta och bli en allt vanligare syn på landsbygden de kommande åren. Och är man skarpsynt kan man konstatera att bilen även fortsättningsvis kommer spela en central roll på landsbygden om 16 år. Är det måhända elbilar? Vidare tycks skogen och naturen frodas i en framtid då hållbarhetsarbetet fortsatt med oförminskad styrka.

Men vem vet? 

När

Regiondagen 2024 äger rum fredagen den 8 november.

Dagen inleds kl 09.00 och avslutas kl. 16.00.

Var

Glasannexet på Kalmarsalen, Skeppsbrogatan 49 i Kalmar.

Kostnad

500 kronor, exklusive moms. Lunch samt för- och eftermiddagsfika ingår.

Anmälan

Årets talare

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR

Annika Wallenskog

Annika Wallenskog är en av Sveriges mest erfarna och erkända chefsekonomer inom offentlig ekonomi och har suttit vid det ekonomiska rodret på både kommunal och regional nivå. Sedan 2016 är hon chefsekonom på SKR och har tilldelats både Årets kommunalekonom och Axelpriset för sin förmåga att göra ekonomiska analyser tillgängliga och lättförståeliga.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Jönköping University

Charlotta Mellander

Charlotta Mellander är en av landets främsta experter på städer, kreativitet och regional utveckling. Tillsammans med professor Richard Florida har Charlotta Mellander varit med och utvecklat och publicerat teorier kring den kreativa klassen och städer där de vill bo. Teorierna berör såväl företag som regioner, som strävar efter att attrahera kreativa individer. Forskningen berör också kompetensförsörjning och flyttmönster mellan regioner. 

Sara Fröhling Lindersköld, regionchef på Ungdomsbarometern

Sara Fröhling Lindersköld

Sara Fröhling Lindersköld har sin grund inom journalistik, reklam och PR samt har tidigare arbetat med affärs- och verksamhetsutveckling. 2017 började hon arbeta på Ungdomsbarometern där hon haft flera olika roller. Under 2024 har hon etablerat Ungdomsbarometerns nya regionkontor i Göteborg. Sara kommer delar med sig av de senaste insikterna från Ungdomsbarometerns många studier som i över trettio år studerat unga och ge analyser och trendspaningar kring ungas vanor, livsstil och syn på tillvaron.

Nicklas Hermansson, framtidsspanare

Nicklas Hermansson

Mediepionjären Nicklas Hermansson var med och förvandlade Aftonbladet till en digital förebild världen över innan han blev kreativ chef på prisbelönta klädbutiken Brand Studios. 2022 grundade han mediehuset NomoFomo (No More Fear of Missing Out) som kurerar trender och fenomen som formar framtiden. Samma år utsågs hans nyhetsbrev NomoFomo Insights till en av Sveriges främsta tidskrifter. Nicklas är en ständigt eftertraktad föreläsare och 2023 utsågs han till Årets talare inom den mest efterfrågade kategorin: AI & Tech. Dessutom är han framtidsspanare och AI-expert i Aftonbladet och SVT Morgonstudion. 

Jessica Bergsjö, moderator

Jessica Bergsjö

Årets moderator, Jessica Bergsjö, är innovationsrådgivare vid Linnéuniversitetet med lång erfarenhet av eget entreprenörskap och det offentliga stödsystemet kring näringslivet, med ett särskilt intresse för hållbarhet och samhällsnytta. 

 

 

Program

- 09.00 - 09.30

Incheckning, mingel och fika

- 09.30-09.40

Introduktion - Jessica Bergsjö, moderator

- 09.40-10.30

Den demografiska utmaningen till trots – hur skapar vi en positiv utveckling?

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR

- 10.30-10.50

Paus med kulturell inramning

- 10.50-12.00

Attraktiva platser – Var vill vi egentligen bo och verka?

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi med inriktning mot regionalekonomi vid Jönköping university

 -12.00-12.45

Lunch

- 12.45-13.00

Paus med kulturell inramning

- 13.00-14.15

Lär känna Gen Z - en inblick i dagens ungas vardag och framtidssyn

Sara Fröhling Lindersköld, regionchef syd på Ungdomsbarometern

+ ungdomspanel med Sara Fröhling Lindersköld som moderator

- 14.15-45

Fika och mingel

- 14.45-15.45

2049 – hur ser världen ut om 25 år?

Nicklas Hermansson, framtidsspanade tillika Årets talare 2023 inom AI & Tech

- 15.45-16.00

Avslutning

Regiondagen 2023

Temat för regiondagen 2023 var "Twin Transition - Grön och digital omställning i Kalmar län".

Se filmen från regiondagen 2023: