Läsfrämjande och språklig mångfald
Alla invånare i länet ska ha möjlighet att delta i det demokratiska samhället. För att bidra till detta stödjer biblioteksutveckling folkbiblioteken i att främja språkutveckling och inspirera till läsning. Läsare i alla åldrar ska ha tillgång till en mångfald av litteratur på olika språk.
Biblioteksutveckling arbetar med detta fokusområde genom att:
- samordna nätverk för erfarenhetsutbyte om läsfrämjande, språklig mångfald och nationella minoriteter
- anordna fortbildning för folkbibliotekspersonal
- skapa mötestillfällen mellan folkbiblioteken och andra aktörer
- omvärldsbevaka inom området läsfrämjande och språklig mångfald
- uppmärksamma nationella minoriteters rättigheter till sitt språk och litteratur.
Här kan du läsa om aktiviteter inom området som är på gång eller som har genomförts.
Läsfrämjandelyftet
Kulturrådet genomför 2021-2023 en satsning på ett läsfrämjandelyft för personal på de kommunala folkbiblioteken. Läsfrämjandelyftet ska bidra till kompetensutveckling inom litteraturförmedling och läsfrämjande, med ett särskilt fokus på barns och ungas läsning. Satsningen genomförs bland annat i samarbete med regioner och kommuner.
Inom ramarna för läsfrämjandelyftet erbjuder biblioteksutveckling flera kompetenshöjande insatser för personal på länets folkbibliotek. Som ett underlag i planeringen görs en kartläggning av personalens kompetens och kompetensbehov. För att prioritera insatserna kommer barn göras delaktiga.
Kartläggning av läsfrämjandelyftet
Läslovet
Läslovet är ett nationellt läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med bland annat bokförlag, bokhandel, idrottsföreningar och bibliotek. Läslovet inträffar varje år under vecka 44. Då arrangeras flera olika evenemang för barn och unga på folkbiblioteken i länet.
Biblioteksutveckling och folkbiblioteken i länet har tagit fram en plan som beskriver det gemensamma arbetet kring läslovet. Syftet med det gemensamma arbetet är att skapa känslan av ett sammanhängande läslov för alla folkbibliotek i Kalmar län.
Språkcafé online
I samarbete med Kompis Sverige samordnar biblioteksutveckling språkcafé online. Målet med träffarna är att
- bidra till språkinlärning och deltagande i det svenska samhället
- främja läsning och bildning.
Träffarna är digitala för att ge alla lika möjligheter att delta oavsett var i länet man bor.
Språkcafé online startade 2021. En årlig utvärdering visar att intresset är stort, därför fortsätter arbetet under 2024.
Läs mer om språkcafé online på Kompis Sveriges webbplats
Nationella minoriteter
Region Kalmar län och Länsstyrelsen i Kalmar län fortsätter samarbeta för att synliggöra och lyfta nationella minoriteter. En konferens om minoriteternas kultur och språk planeras till våren 2024.
Relaterad information
Kontakt
-
Elin Johansson
-
Biblioteksutvecklare
- elin.l.johansson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 45 91