Företagsstödjande aktörer i Kalmar län
I Kalmar län är det lätt att starta och driva företag. En hel rad olika organisationer har som främsta syfte att hjälpa företagare i olika skeden. Det finns dessutom en samverkan organisationerna emellan vilket gör det lättare för företagare att få rätt stöd utifrån företagets behov och situation.
Nedan finns information om offentliga organisationer eller organisationer med offentlig finansiering som jobbar företagsfrämjande i hela Kalmar län.
Aktörer med fysisk representation i Kalmar län
Region Kalmar län
Hos Region Kalmar län kan små och medelstora företag i länet söka bidrag för att utveckla företaget. Syftet är att stimulera till en hållbar utveckling och tillväxt i hela länet.
Läs mer om Region Kalmar läns företagsstöd här.
Almi i Kalmar län
Almi hjälper små och medelstora företag att utvecklas genom finansiering, riskkapital och affärsutveckling. Almi träffar hundratals företag i Kalmar län varje år och har en gedigen erfarenhet av vår regionala marknad. Almi använder sig av beprövade metoder som de gärna delar med sig av.
Läs mer om Almis erbjudande här.
Kalmar Science Park – regional inkubator
För nystartade och unga företag i hela Kalmar län finns möjlighet att få hjälp med affärsutveckling i länets regionala inkubatorprocess. Kalmar Science Park har mångårig erfarenhet av inkubatorverksamhet som ger kraft åt företag med innovationer som driver omställningen till ett hållbart samhälle.
Läs mer om Kalmar Science Park här.
IUC Kalmar län
IUC Kalmar län verkar för ökad konkurrenskraft och kompetensutveckling hos länets industriföretag. IUC erbjuder bland annat tjänster och kunskap inom ny teknik, automation, digitalisering, robotisering och nya material.
Läs mer om IUC Kalmar läns tjänster här.
Livsmedelsutveckling Sydost
Livsmedelsutveckling Sydost arbetar för utveckling och innovation för livsmedelsnäringen och vänder sig till dig som är verksam inom livsmedelsproduktion, restaurang och handel i sydöstra Sverige.
Läs mer om Livsmedelsutveckling Sydost här.
eHealth Arena
eHealth Arena arbetar för att bidra till ett ökat användande av e-hälsotjänster inom hälsa, vård och omsorg samt en ökad näringslivstillväxt i Kalmar län. eHealth Arena ger råd och stöd till företagare och entreprenörer inom e-hälsa, både vad gäller att starta och utveckla sitt företag eller sin idé.
Coompanion Kalmar län
Coompanion Kalmar län erbjuder kostnadsfri rådgivning för er som vill utveckla en idé eller ett företag tillsammans. Coompanion främjar hållbart entreprenörskap vilket resulterar i lokal utveckling och företag som tar samhällsansvar. Coompanion stödjer företag och organisationer inom den sociala ekonomin och är experter på kooperation samt verksamheter som drivs i ekonomiska eller ideella föreningar.
Läs mer om Coompanion Kalmar län här.
Linnéuniversitetet
Linneuniversitetet driver just nu tre olika projekt - projekt IoT Lab för SMF, HPC för SMF och Smart Dat.
Samtliga projekt är till för små och medelstora företag i regionen för att stödja kompetensuppbyggnaden inom en rad olika teknikområden. Är du intresserad av att få stöd i ditt företags utveckling, tveka inte att kontakta Linneuniversitetet så lotsar de dig till rätt projekt och aktiviteter. Nedan finner du också lite kort information om respektive projekt samt länkar där du kan läsa mer.
Målet med projektet IoT lab för SMF är att utveckla ett nätverk av företag som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom Internet of Things (IoT). Företagen ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom IoT vilket kan innefatta att effektivisera sin verksamhet, reducera sin kostnadsmassa och/eller sitt koldioxidavtryck eller utveckla nya digitala innovationer och affärsmodeller.
Läs mer om projektet IoT-lab för SMF 2.0 här.
Målet med HPC-projektet är att stödja små och medelstora företag i att utveckla sin datadrivna förmåga med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) och High Performance Computing (HPC). Företagen ges möjlighet att påbörja sin utvecklingsresa för att effektivisera verksamheten, minska kostnader och skapa nya hållbara tjänster och produkter genom användning av tekniker som HPC och AI.
Läs mer om projektet HPC för SMF här.
Målet med projektet Smart Dat är att stötta tillverkande industrier som vill automatisera och digitalisera sin verksamhet.
Läs mer om projektet Smart Dat här.
Linnéuniversitetets övriga kontakter mot näringslivet hanteras av avdelningen för externa relationer. Läs mer om dem här.
RISE
RISE är ett oberoende statligt forskningsinstitut som bland annat hjälper till att utveckla teknologier, produkter, tjänster och processer som bidrar till en hållbar värld och ett konkurrenskraftigt näringsliv. RISE har också ett särskilt fokus på att stötta små och medelstora företag i deras innovationsprocesser.
Regional kontakt Kalmar län: Torbjörn Håkansson
Kommunernas näringslivsorganisationer
Alla kommuner i Kalmar län har en näringslivsorganisation med syfte att hjälpa företag i olika frågor. Oavsett om du driver ett etablerat företag, ett företag i uppstartsfas (nyföretagarrådgivning) eller ett företag som vill etablera verksamhet i kommunen, så kan du vända dig till näringslivsorganisationen för att få hjälp och råd.
Läs mer på respektive kommuns hemsida.
Offentliga aktörer som hjälper företag med Internationalisering
Business Sweden
Business Sweden hjälper svenska företag att öka sin globala försäljning, och internationella företag att investera och expandera i Sverige. Business Sweden finns representerad på fler än 40 marknader i världen och erbjuder tjänster inom bland annat exportrådgivning, kontakter och marknadsanalyser.
Läs mer om Business Sweden här.
Exportkreditnämnden (EKN)
EKN är en myndighet som erbjuder garantier för betalning och finansiering, tillsammans med rådgivning om affärsstruktur och riskhantering. EKN försäkrar betalningsrisker i affärer med de flesta länder och gör det lättare för svenska företag att exportera.
Läs mer om Exportkreditnämnden här.
Enterprise Europé Network (EEN)
EEN är ett nätverk med representation i 60 länder, men koordineras i Sverige av Tillväxtverket. Nätverket hjälper små och medelstora företag med internationella ambitioner. EEN erbjuder bland annat kostnadsfri rådgivning kring internationella affärer samt hjälper till med internationella affärskontakter.
Läs mer om Enterprise Europe Network här.
Andra statliga aktörer utan fysisk representation i Kalmar län
Förutom aktörer med fysisk närvaro i Kalmar län finns även andra statliga aktörer som kan erbjuda olika typer av stöd, beroende på situation och målgrupp. Erbjudandena från dessa aktörer kan variera över tid. Det är därför bra att bevaka respektive aktörs webbplats för att få information om aktuella erbjudanden.
Tillväxtverket
Tillväxtverket arbetar för konkurrenskraftiga företag och hållbar utveckling i alla delar av Sverige. De har bland annat utlysningar om stöd som företag kan söka.
Läs mer om Tillväxtverkets aktuella utlysningar här.
Jordbruksverket
Stöd till företag inom jordbruks- och vattenbrukssektorn hanteras normalt av Jordbruksverket och Länsstyrelsen. Jordbruksverket hanterar också vissa stöd riktade till verksamma på landsbygden, t.ex. genom LEADER-programmen.
Läs mer om Jordbruksverkets stöd till lantbrukare och verksamma på landsbygden här.
Vinnova
Vinnova har bland annat stöd till olika typer av projekt och aktiviteter som främjar innovation och forskning.
Energimyndigheten
Energimyndigheten finansierar en rad verksamheter på energiområdet.
Läs mer om Energimyndighetens stöd här.
Naturvårdsverket - Klimatklivet
Klimatklivet har investeringsstöd som gör det möjligt att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning.
Verksamt.se
www.verksamt.se är en webbplats för den som driver eller ska starta företag. Flera olika svenska myndigheter har här samlat information som företagaren kan ha nytta av i olika skeden.