Hur kan ungdomar navigera i upplevelsen av sin kropp?

Den 25 oktober kl. 14.30 är det dags för Linnéuniversitetet Live, som är en mötesplats mellan universitetet och det omgivande samhället. Region Kalmar läns folkhälsochef Malin Beddesand är en av deltagarna i panelen om Hållbar hälsa - mat, kropps- och träningsideal bland ungdomar.

Profilbild på Malin Beddesand
  • Publicerad: 20 okt 2023 15:21

Att växa upp i ett samhälle som präglas av starka ideal kring utseende och träning kan vara svårt för unga. Det är vanligt att unga känner sig missnöjda med sin kropp, vilket kan leda till skadligt beteende, såsom ätstörningar eller överdriven träning.

Den psykiska ohälsan bland unga har ökat över en längre tid. Andelen 13-15-åringar med minst två psykiska och/eller somatiska besvär mer än en gång i veckan är nästan dubbelt så stor i dag om man jämför med 1980-talets mitt. Särskilt dåligt mår tjejer och ungdomar som tillhör gruppen hbtqi.

Hur kan ungdomar navigera i upplevelsen av sin kropp, sitt ätande och sin träning – i relation till ett extremt ideal om utseendemässig perfektion?

Hur mår ungdomarna och hur kan vi hjälpa dem? Detta kommer Linnéuniversitetet samtala om med en kunnig panel som består av:

  • Karin Linge, skolöverläkare och verksamhetschef för EMI (Elevhälsans medicinska insats)
  • Malin Beddesand, Folkhälsochef på Region Kalmar län
  • Sofia Ryman Augustsson, specialistsjukgymnast och docent vid Linnéuniversitetet.

Välkommen att anmäla dig via Linneuniversitetets webbplats.

Sidan uppdaterad: 20 oktober 2023