Vår organisation

Region Kalmar län arbetar med regionala utvecklingsfrågor kopplat till bland annat kompetensförsörjning, miljö och klimat, näringsliv och innovation, folkhälsa, kultur och bibliotek, infrastruktur, kollektivtrafik och samhällsplanering.

Så styrs vi

Samtliga av Sveriges 21 regioner har ett regionalt utvecklingsansvar enligt lagen.

Regionala utvecklingsnämnden ansvarar för regionala tillväxt- och utvecklingsfrågor inom näringslivsutveckling, planering, infrastruktur och miljö. I nämndens uppgiftsområde ingår också att ansvara för de regionala utvecklingsfrågorna kopplat till kulturen. Nämnden är även tillika folkhögskolestyrelse och ska svara för Region Kalmar läns folkhögskolor.

Protokoll och mer information om regionala utvecklingsnämnden - regionkalmar.se

Politiska organisationen i Region Kalmar län - regionkalmar.se

Regionala utvecklingsförvaltningen

Regionala utvecklingsförvaltningen ska vara en samlande och drivande kraft för regional utveckling. Verksamheten ska stimulera och bidra till hållbar tillväxt och samhällsplanering, god miljö, hälsa, bildning, samt tillgång till kultur i hela länet.

Region Kalmar läns fokusområden omsätter vi tillsammans genom att involvera invånare, civilsamhälle, näringsliv och länets kommuner i ett levande dialogarbete om utvecklingen av länet. Vårt arbetssätt kännetecknas av samarbete och samhandling. Arbetet utförs ofta tvärsektoriellt och i nära samverkan med parter som företräder olika delar i samhället som på olika sätt bidrar till den regionala utvecklingen. Förmågan att få flera olika parter att samverka för samma mål, men utifrån olika ansvarsområden och perspektiv, är särskilt viktig för att åstadkomma resultat på samhällsnivå.

Vi arbetar systematiskt med att förbättra och utveckla både våra arbetssätt och resultat genom att ta till vara erfarenheter och förbättringsförslag från medarbetare och samverkansparter. Genom ett lyhört förhållningssätt hanterar och utvecklar vi verksamheten tillsammans med aktörer på både lokal, regional och nationell nivå.

Regionala utvecklingsförvaltningen består av basenheterna biblioteksutveckling, företags- och projektstöd, hållbar samhällsplanering, näringsliv och kultur samt fyra folkhögskolor.

Kontakt

Regionstab hållbarhet och säkerhet

Regionstab hållbarhet och säkerhet är en central stödfunktion som arbetar regionövergripande för en miljömässigt hållbar och säker verksamhet.

Kontakt

Kalmar länstrafik

Kalmar länstrafik arbetar för att erbjuda resor som underlättar och berikar människors liv och utvecklar vår region. Inom det ansvarsområdet finns busstrafik, tågtrafik, sjukresor, färdtjänst, skolresor samt skärgårdstrafik.

Visionen är att bli Sveriges mest uppskattade kollektivtrafik.

Kollektivtrafiken är ett samarbete

  • Trafiken framförs av upphandlade trafikföretag där bland annat förare och tågpersonal är anställda. Kalmar länstrafik är beställare av trafiken och har en administrativ, planerande och bevakande roll.
  • Samarbetet med kommuner, andra regioner, Trafikverket och andra intressenter är av stor vikt för att utveckla kollektivtrafiken på väg och tågbanor inom samt till och från Kalmar län. En väl fungerande infrastruktur är viktig för all trafik och här finns en nära samverkan med regionala utvecklingsförvaltningen.

Kontakt

Våra folkhögskolor

I Kalmar län finns fyra folkhögskolor som drivs i Region Kalmar läns regi:

Att gå på folkhögskola är ett steg till vidare studier, till arbete och till personlig utveckling. För att få fler människor i arbete gör vi också insatser för att underlätta nyanländas etablering i Sverige. Våra folkhögskolor erbjuder till exempel allmänna kurser för grundskole- och gymnasiekompetens, särskilda kurser för att fördjupa ett intresse eller förbereda för arbete samt uppdragsutbildningar i samarbete med Region Kalmar län. Samtliga folkhögskolor erbjuder internatboende under studietiden och har konferensverksamhet för både interna och externa gäster.

Kontakt