Vår organisation
Region Kalmar län arbetar med regionala utvecklingsfrågor kopplat till bland annat kompetensförsörjning, miljö och klimat, näringsliv och innovation, folkhälsa, kultur och bibliotek, infrastruktur, kollektivtrafik och samhällsplanering.
Så styrs Region Kalmar län
Sverige är uppdelat i 21 regioner som alla styrs av demokratiskt valda politiker. Valen sker var fjärde år i samband med valet till riksdag och kommunfullmäktige.
Regionfullmäktige är det högsta beslutande organet i regionerna och de sammanträder vanligtvis fem gånger om året för att debattera och besluta om ärenden inom regionens ansvarsområden.
Varje regionfullmäktige kan välja att tillsätta olika nämnder som ansvarar för varsitt särskilt verksamhetsområde. I nämnderna sitter regionpolitiker från regionfullmäktige och syftet är att säkerställa att regionens olika verksamheter arbetar enligt de mål och riktlinjer som regionfullmäktige har bestämt.
Inom Region Kalmar län finns tre nämnder:
Nämnderna ansvarar för den löpande verksamheten inom regionen, förbereder ärenden som ska beslutas av fullmäktige och genomför beslut som fattas i regionfullmäktige. I praktiken är det tjänstepersoner på regionens olika förvaltningar som genomför besluten, men politikerna är alltid ytterst ansvariga.
Regionala utvecklingsförvaltningen
På regionala utvecklingsförvaltningen arbetar tjänstepersoner vars uppdrag det är att genomföra besluten från regional utvecklingsnämnd samt att vara en samlande och drivande kraft för regional utveckling i Kalmar län. Förvaltningens verksamhet ska stimulera och bidra till hållbar tillväxt och samhällsplanering, god miljö, hälsa, bildning, samt tillgång till kultur i hela länet.
Regionala utvecklingsförvaltningen består av basenheterna biblioteksutveckling, företags- och projektstöd, hållbar samhällsplanering, näringsliv och kultur samt fyra folkhögskolor.
Kontakt
-
Helena Nilsson
-
Regional utvecklingsdirektör
- helena.k.nilsson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 83 67
-
Carl Sundbring
-
Tf basenhetschef biblioteksutveckling
- carl.sundbring@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 40 59
-
Camilla Håkansson
-
Basenhetschef företags- och projektstöd
- camilla.hakansson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 83 94
-
Martina Adiels Balk
-
Basenhetschef Hållbar samhällsplanering
- martina.adiels.balk@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 42 60
-
Sofia Seifarth
-
Basenhetschef Näringsliv och kultur
- sofia.seifarth@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 19 90
Regionstab hållbarhet och säkerhet
Regionstab hållbarhet och säkerhet är en central stödfunktion som arbetar regionövergripande för en miljömässigt hållbar och säker verksamhet.
Kontakt
-
Johanna Schelin
-
Hållbarhetschef
- johanna.schelin@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 02 03
-
Mikaela Gustafsson Essén
-
Samordnare hållbarhet och barnrätt
- mikaela.gustafsson.essen@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 14 10
Kalmar länstrafik
Kalmar länstrafik arbetar för att erbjuda resor som underlättar och berikar människors liv och utvecklar vår region. Inom det ansvarsområdet finns busstrafik, tågtrafik, sjukresor, färdtjänst, skolresor samt skärgårdstrafik.
Visionen är att bli Sveriges mest uppskattade kollektivtrafik.
Kollektivtrafiken är ett samarbete
- Trafiken framförs av upphandlade trafikföretag där bland annat förare och tågpersonal är anställda. Kalmar länstrafik är beställare av trafiken och har en administrativ, planerande och bevakande roll.
- Samarbetet med kommuner, andra regioner, Trafikverket och andra intressenter är av stor vikt för att utveckla kollektivtrafiken på väg och tågbanor inom samt till och från Kalmar län. En väl fungerande infrastruktur är viktig för all trafik och här finns en nära samverkan med regionala utvecklingsförvaltningen.
Kontakt
-
Daniel Andersson
-
Trafikutvecklare
- daniel.andersson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-212 11 38
Våra folkhögskolor
I Kalmar län finns fyra folkhögskolor som drivs i Region Kalmar läns regi:
Att gå på folkhögskola är ett steg till vidare studier, till arbete och till personlig utveckling. För att få fler människor i arbete gör vi också insatser för att underlätta nyanländas etablering i Sverige. Våra folkhögskolor erbjuder till exempel allmänna kurser för grundskole- och gymnasiekompetens, särskilda kurser för att fördjupa ett intresse eller förbereda för arbete samt uppdragsutbildningar i samarbete med Region Kalmar län. Samtliga folkhögskolor erbjuder internatboende under studietiden och har konferensverksamhet för både interna och externa gäster.
Kontakt
-
Carl Sundbring
-
Bildningschef
- carl.sundbring@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 40 59