Kultur i skolan

Barn och unga är en prioriterad grupp i det regionala utvecklingsarbetet. Utgångspunkten för Region Kalmar läns arbete med skola och kultur är skolkulturstrategin Relevant.

Två unga killar hjälper till med ljussättningen i en teaterlokal.

Skolkulturstrategin Relevant ska, med elevernas rättigheter i fokus, främja samordning och utveckling av befintlig skolkulturverksamhet samt prioritering av gemensamma resurser, kommunalt, regionalt och nationellt.

Målet med strategin är ökad samverkan mellan kommunerna och den regionalt finansierade länskulturen, i nära samspel med nationella och lokala kulturaktörer samt Linnéuniversitetet. Strategins syfte är att gemensamt verka för ökad måluppfyllelse. Detta ska ske genom att säkerställa alla elevers rätt att uppleva, pröva och använda alla slags konst och kultur i sitt lärande.

Strategin Relevant antogs ursprungligen som ett resultat av det regionala samarbetsprojektet ”Skola och kultur”. Sedan strategin antogs 2013 har majoriteten av länets kommuner inkluderat strategin i sina skolkulturplaner och kulturgarantier för barn och unga.

Relevant tar sin utgångspunkt i den nationella läroplanen samt regionala, nationella och internationella mål om barn och ungas rätt till kultur och är en modell som klargör möjliga roller och uppdrag i samverkan.

Reviderad skolkulturstrategi på remiss

En revidering av skolkulturstrategin Relevant har pågått under hösten 2023, där strategins syfte och mål har tydliggjorts. Vidare har layouten förändrats, uppdatering till aktuell läroplan för grundskolan har gjorts och strukturen för uppföljning av strategin har förtydligats. Strategin kommer inte tidsättas, utan revideras vid behov.

Genom en reviderad version av skolkulturstrategin Relevant får parterna som ingår i strategin ett uppdaterat underlag för sitt arbete med kultur i skolan. Revideringen innebär också en återstart i form av ökad dialog och
uppföljning av det prioriterade området skola och kultur vilket kan fungera som ett stöd för fortsatt samverkan.

Gör din röst hörd

Alla som vill är välkomna att lämna synpunkter på förslaget. Skicka ditt yttrande i pdf-format till registrator@regionkalmar.se senast den 28 juni 2024. Skriv "RS 2023/1782" i ämnesraden.

Kulturarenan

Ett samlat kulturutbud för barn och unga i Kalmar län finns inom nätverket Kulturarenan. I nätverket ingår länets kulturverksamheter och konsulenter i Kalmar län. De erbjuder ett professionellt utbud för barn och ungdom och anordnar varje år en gemensam utbudsdag riktat till skolornas skolkultursamordnare och kulturombud.

Kulturarenan i Kalmar län

Kulturresor

För- och grundskolor, gymnasieskolor, annan pedagogisk verksamhet, fritidshem och fritidsgårdar i Kalmar län ges möjlighet att under läsåret åka till och från länets kulturverksamheter.

Kulturresor med Kalmar Länstrafik

Kontakt