Cirkulär ekonomi
En satsning som stöttar näringsliv och offentlig verksamhet i utvecklingen mot en cirkulär ekonomi.
Att ställa om till en cirkulär ekonomi innebär mycket utvecklingspotential för företag och den offentliga sektorn. Affärsmodeller, tjänster och leverantörskedjor kan se annorlunda ut än vi är vana vid när vi ställer om till en cirkulär ekonomi. Dock är effekterna för lönsamhet, framtida utvecklingsmöjligheter samt miljö- och klimatpåverkan stora. Här finns verktyg, stöd och hjälp för dig som vill göra en omställning till cirkulär ekonomi.
Kortfilm om cirkulär ekonomi i Kronobergs och Kalmar län
En cirkulär ekonomi syftar på att förlänga livslängden av produkter och material och allt material anses som en värdefull resurs. Avfall ska helst inte uppstå: Istället behålls resurserna i samhällets kretslopp eller så återförs de till naturens kretslopp på ett hållbart sätt. Nya samarbeten kommer att generera nya affärsmodeller med cirkulära materialflöden.
Region Kalmar län påbörjade sitt arbete med cirkulär ekonomi genom samverkan med Region Kronoberg, Linnéuniversitetet, Energikontor sydost och Sustainable Småland:
Film om hur några företagare i Kronobergs och Kalmar län ser på omställningen till cirkulär ekonomi
Cirkulär affärsutveckling
Om du vill göra din verksamhet mer cirkulär kan du få inspiration för åtgärder och cirkulär affärsutveckling på följande webbplatser:
Åtgärdslista cirkulära lösningar - almi
Cirkulär affärsmodell - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)
Kartläggning av industriell symbios
Som ett led i arbetet med cirkulär ekonomi genomförde konsultföretaget Coest på uppdrag av satsningen Cirkulära Kronoberg och Kalmar län med Region Kronoberg våren 2020 en kartläggning:
Kartläggning - Industriell symbios med fokus på vatten_2020.pdf
Tre goda exempel
Det finns många exempel på företag som anammat den cirkulära ekonomin med stor framgång, här hittar du tre av dem:
Kontakt
-
Antje Schreyer
-
Samordnare Cirkulär ekonomi
- antje.schreyer@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 83 37