Innovationsfinansiering

Har du någon nyskapande idé om produkt eller tjänst som du tror är ny på marknaden och som du avser att utveckla kommersiellt?

En person sitter framför en dataskärm

Genom vårt innovationsstöd kan du söka finansiering för utveckling i tidigt skede av din idé. Stödet utgörs av en kombination av bidrag (Region Kalmar län) och lån (Almi). Din ansökan bedöms i samarbete med Almis innovationsrådgivare.

I samband med ansökan finns möjlighet att pitcha din idé för Kalmar läns innovationsråd, bestående av aktörer som jobbar med innovationer i länet. Detta för att du ska få det bästa stödet anpassat till din innovation och verksamhet. Innovationsrådet tittar bland annat på graden av ny teknik, innovationshöjd och marknadspotential.

Vilka företag kan söka innovationsstöd?

Innovationsstöd kan sökas av:

  • företag som är registrerat i Sverige och har ett arbetsställe (cfar) i Kalmar län
  • företag (koncern) som har max 249 anställda
  • företag (koncern) som har en omsättning på max 50 miljoner euro eller en balansomslutning på max 43 miljoner euro
  • företag som är innovativa*.

*) Med innovativt företag avses företag som genom en bedömning utförd av en extern expert kan visa att det inom överskådlig framtid kommer att utveckla produkter, tjänster eller processer som är nyskapande eller väsentligt förbättrade jämfört med den nyaste tekniken i branschen.

När lämnas inte stöd från Region Kalmar län?

Finansiering ges inte till ett företags ordinarie produktutveckling eller till företag som verkar inom jordbruks- eller vattenbrukssektorn.

Stöd lämnas inte heller till:

  • investeringar där konsulten/leverantören kan anses vara jävig. Du får inte välja konsult/leverantör som är närstående oavsett om denne avser en juridisk eller en fysisk person. Med närstående person avses bland annat make/maka, sambo, partner, förälder, barn och syskon. När det gäller juridiska personer avses koncernbolag eller företag/företagsgrupperingar där det finns ägarintresse.
  • företag där företag/ägare/styrelsemedlem har skulder till det offentliga (t.ex. skatt) eller betalningsanmärkningar.
  • företagets ordinarie produktutveckling.

Insatsen får inte starta innan beslut har fattats eller Region Kalmar län har gett dispens.

Typ av finansiering och belopp

Stödet består av lika delar innovationslån från Almi och bidrag från Region Kalmar län och kan tillsammans utgöra max 50 procent av investeringen. Bidragsdelen kan uppgå till mellan 50 000 kronor och 500 000 kronor.

Bidraget från Region Kalmar län kan lämnas till kostnader som uppstår i samband med produkt- eller tjänsteutveckling i så kallad förkommersiell fas, det vill säga kostnader som uppstår före marknadsintroduktion.

Obligatoriska bilagor vid ansökan om bidragsdelen

Följande bilagor ska bifogas vid en ansökan till Region Kalmar län:

  • Affärsplan (mall finns på Almis webbplats)
  • Budget/prognos (mall finns på Almis webbplats)
  • Projektplan (mall erhålls av Almis rådgivare)
  • Intyg om innovativt företag
  • Kostnadsunderlag för samtliga sökta kostnader.
    • Kostnadsposter upp till 700 000 kronor: Offerter.
    • Enskilda kostnadsposter över 700 000 kronor ska konkurrensutsättas, vilket innebär ett krav på minst två jämförande offerter. Har ni som stödmottagare inte lyckats få in mer än en offert måste ni kunna uppvisa två likadana skriftliga prisförfrågningar till minst två potentiella leverantörer. Förfrågan och svar ska vara skriftliga och finnas dokumenterade hos er för eventuell uppföljning. Tänk på att köp från närstående inte godkänns.
  • Dokumentation från Almis hållbarhetsdialog.

Hur går jag till väga för att söka innovationsfinansiering?

Om du har en innovativ idé bör du ta kontakt med Almis innovationsrådgivare som kan vägleda dig vidare.

Kontaktuppgifter till Almi

Att tänka på när du skickar post eller e-post

Tänk på att aldrig skicka e-post med personlig information, exempelvis ditt personnummer eller annan känslig information.

Post som skickas in till myndigheter blir en allmän handling som kan komma att läsas av utomstående, enligt offentlighetsprincipen.

Kontakt