Från idé till projekt - en introduktion
Låt oss tillsammans skapa en ljusare framtid för vår region!
Vi stödjer utvecklingsprojekt inom näringsliv, kultur, turism och landsbygdsutveckling. Vårt regionala projektstöd är tillgängligt för juridiska personer, som offentliga förvaltningar, föreningar och organisationer dock ej företag. Syftet med projektstödet är att främja en hållbar regional utveckling i Kalmar län.
Regionala projektmedel är ett anslag från regeringen till åtgärder som bidrar till regional tillväxt och utveckling inom de fokusområden som anges i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi. Regionala projektmedel är ett verktyg för att genomföra Sveriges regionala tillväxtpolitik, vars mål är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft.
Innan en ansökan om regionala projektmedel tas fram bör du eller den organisation du företräder ta kontakt med en av projektutvecklarna på Region Kalmar län. Formulera gärna din första projektidé skriftligt. Vi vill att du använder mall för tidig projektidé med hållbarhetsaspekter.
Så kommer du igång med din projektidé
Fundera över följande frågor:
- Varför behövs projektet?
- Vad ska åstadkommas?
- Vilka ska medverka?
- Vem ska driva och äga projektet?
Tänk på att regionala projektmedel måste sökas i god tid . Om du behöver ytterligare finansiering för din projektidé är det bra att stämma av tidigt även med andra finansiärer.
Glöm inte hållbarheten!
Hos Region Kalmar län står hållbarhetsfrågor i fokus. När du ansöker om projektmedel vill vi att du beskriver hur ditt projekt kan bidra till en hållbar utveckling. Projektet ska stärka arbetet med de globala målen i Agenda 2030 samt de tre hållbarhetsaspekterna – ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Tillsammans skapar vi en hållbar framtid för vår region.
Här hittar du en mall med instruktioner för dig som vill testa din projektidé.
Vanliga frågor och svar
Vad är ett projekt?
Med projekt menas insatser utanför den ordinarie verksamheten som är avgränsade i fråga om tid, ekonomi och arbetsinsats.
Vad kan projekten handla om?
Er projektidé behöver anknyta till något av de prioriterade utvecklingsområden och/eller de övergripande perspektiven i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län - Klimat att växa i. Projekten ska även bidra till den regionala tillväxtpolitiken i enlighet med förordningen 2003:596.
Vem kan söka projektmedel?
Projektmedel kan sökas av offentliga organisationer, branschorganisationer, ekonomiska- och ideella föreningar, universitet, institut med flera. Enskilda personer eller företag kan inte söka regionala projektmedel.
När du lämnar in en ansökan om projektmedel till Region Kalmar län blir den en offentlig handling och uppgifter som finns i ansökan blir därmed offentliga. Det innebär att intressenter har rätt att få ta del av det som står i ansökan, oavsett om vi beviljar stöd eller inte.
Hur mycket kan man söka i regionala projektmedel?
Du har möjlighet att söka regionala projektmedel upp till 50 procent av den totala projektomslutningen. Utbetalningen sker i efterhand, efter att du har redovisat de upparbetade kostnaderna.
Hur lång tid tar det att utveckla ett projekt?
Tiden från projektidé till färdig ansökan kan variera mellan 2 och 6 månader, beroende på projektets omfattning och din förberedelse:
- Har du tänkt igenom din projektidé noggrant?
- Har du identifierat samarbetspartners och skapat en budget?
Vi har tagit fram en projektguide för att hjälpa dig i din planering. Den är användbar både när du söker medel hos Region Kalmar län och när du kontaktar andra finansiärer. Du hittar Projektguiden här. I avsnittet Dokument projektstöd här på utvecklingswebben finns också annat användbart material inför din ansökan.
Hur lång tid tar beslutsprocessen för ett regionalt projekt?
Beslutsprocessen för ett regionalt projekt varierar. Det som avgör är dels hur mycket medel du söker. Men också om du söker medel från fler finansiärer, till exempel fler regioner eller myndigheter. Belopp över 500 000 kronor kräver ett politiskt beslut i vår Regionala utvecklingsnämnd. Tidsåtgången kan därför variera från 1 månad upp till ibland 4 månader. Därför är det viktigt är att ta en tidig kontakt med oss och göra en tidsplan för hela din projektutvecklingsprocess.
Projektets utvecklingsprocess och beslutsprocess är två delar och följer varandra.
Kontakt
-
Johan Lundbäck
-
Projektutvecklare, kontaktperson South Baltic
- johan.lundback@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 83 42
-
Maria Stegefors
-
Projektutvecklare
- maria.stegefors@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 83 99
-
Jesper Slöjdare
-
Projektutvecklare
- jesper.slojdare@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 40 56