Kust och skärgård
I den regionala utvecklingsstrategin omnämns skärgården i Kalmar län som en unik naturmiljö och som ett starkt besöksmål, men det är också en plats där människor lever, bor och verkar.
För fortsatt god utveckling av landsbygden är det viktigt att det finns tillgång till god samhällsservice, digital uppkoppling och stärkta kommunikationer mellan land och stad.
Skärgården i norra Kalmar län utgör, tillsammans med Östergötland, ett av Sveriges mest örika skärgårdsområden med en orördhet som gör den exklusiv i ett nationellt perspektiv. Samtidigt är det ett landsbygdsområde med stort tryck på fritidsboende parallellt med en befolkningsminskning vilket ger speciella förhållanden.
Skärgårdsrådet
Region Kalmar län är aktiva i Skärgårdsrådet som arbetar för en levande och hållbar kust och skärgård i norra Kalmar län. Rådet är ett forum för ömsesidig information mellan skärgårdskommunerna i Småland och Östergötland. Skärgårdsrådet har möten två gånger per år och det finns ett roterande värdskap mellan Region Östergötland och Region Kalmar län. En gång vartannat år anordnas ett Skärgårdsting där alla som har intresse av skärgårdsfrågor är välkomna att delta.
Rådet består av
- företrädare från näringsliv och skärgårdsbefolkning
- kommunerna Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Västervik, Oskarshamn och Mönsterås
- Region Östergötland
- Region Kalmar län
- Länsstyrelsen i Östergötlands län
- Länsstyrelsen i Kalmar län.
Från Region Kalmar län deltar vanligtvis landsbygdsutvecklaren och ett regionråd.
Skärgårdsrådets arbetsgrupp består av tjänstepersoner från de regioner och kommuner som ingår i rådet.
Nästa Skärgårdsråd genomförs i Västervik den 5 november 2024.
Gemensamt utvecklingsprogram
Organisationerna bakom skärgårdsrådet har tagit fram ett gemensamt utvecklingsprogram för kust och skärgård i Östergötland och norra Småland. Här ges en samlad bild över områdets förutsättningar och utmaningar som ligger till grund för framtida planering och insatser i kust- och skärgårdsområdet.
Det långsiktiga målet för programmet är "en kust och skärgård som genom sina unika värden är attraktiv för boende, verksamheter och rekreation. Kust och skärgård är en attraktiv del av regionen och den ska vara tillgänglig för alla.”
Gemensamt utvecklingsprogram kust och skärgård 2030
Programmet revideras under 2024.
Förslag till nytt skärgårdsprogram för Östergötland och Kalmar län
Region Kalmar län har tillsammans med Region Östergötland tagit fram förslag till Skärgårdsprogram för Östergötland och Kalmar län. Det nya programmet är en revidering av Gemensamt utvecklingsprogram för kust och skärgård för Östergötland och norra Småland.
Skärgårdsprogrammet strävar efter att ge en fördjupad förståelse samt att skapa samsyn kring kustens och skärgårdens förutsättningar och behov. Det fungerar som ett planeringsunderlag som beskriver de faktiska förhållandena för kust och skärgård samt presenterar förslag till utveckling inom regionernas ansvarsområden. Utvecklingsförslagen ska bidra till en skärgård där det finns förutsättningar att bo, leva och bedriva verksamhet året runt, ändamålsenlig infrastruktur och transporter samt att skärgårdens natur-, kultur- och rekreationsvärden utvecklas och tas tillvara i samverkan med lokala aktörer. Syftet med programmet är att ge vägledning vid beslutsfattande samt vid fördelning av ekonomiska resurser som rör kust och skärgård inom Östergötland och norra Kalmar län.
Förslag till Skärgårdsprogram för Östergötland och Kalmar län, med tillhörande kunskapsunderlag och digital webbkarta, presenteras digitalt via följande länk:
Remisstiden gick ut den 15 oktober. Nu kommer alla yttranden att sammanställas och beaktas inför färdigställande av slutversionen. Slutgiltigt beslut av Skärgårdsprogram för Östergötland och Kalmar län planeras fattas av regionstyrelsen under våren 2025.
Slutversionen av Skärgårdsprogram för Östergötland och Kalmar län kommer tillgängliggöras på Region Kalmar läns hemsida.
Läs mer
Stöd till nyinvesteringar för skärgårdsföretag
Kontakt
-
Christina Johansson
-
Landsbygdsutvecklare
- christina.f.johansson@regionkalmar.se
-
Telefonnummer
010-358 14 98