Livsmedel
Livsmedelsrelaterade näringar är oerhört betydelsefulla för Kalmar län. Här finns goda natur- och klimatrelaterade förutsättningar, stora som små företag, stor utvecklingspotential och möjlighet till fler jobb och högre omsättning.
Siffror från 2020 visar att hela livsmedelskedjan från jord till bord omsätter cirka 24 miljarder kronor samt sysselsätter cirka 8 500 personer.
Livsmedelsnäringen har en högre tillväxt än näringslivet totalt sett i Kalmar län, såväl sett till antalet anställda som sett till omsättningen. Antalet företag minskar dock. Under perioden 2010-2020 ökade antalet anställa inom livsmedel med ungefär 13 procent, medan antalet anställda i övriga näringslivet ökade med 3 procent. Förädlingsvärdet och omsättningen inom livsmedel ökade dubbelt så mycket som bland övriga företag.
Även mat i förädlad form och mat med koppling till upplevelser får allt större betydelse. Kalmar län är en av Sveriges största turismregioner och maten utgör viktiga ingredienser för besöksmål som Ölands skördefest och Astrid Lindgrens värld. Vårt förhållandevis stora utbud av White Guide-restauranger och -caféer visar ytterligare på matens värde som upplevelsefaktor.
Livsmedelsstrategi
De gröna näringarna och livsmedelskedjan "från jord till bord" är viktiga för Kalmar län, men det behövs också utveckling och nytänkande för att kunna växa vidare. Länets livsmedelsstrategi ska bidra till att detta blir möjligt, det vill säga bidra till ett växande värde.
Kalmar läns livsmedelsstrategi antogs hösten 2015 och omfattar hela livsmedelsbranschen, det vill säga all mat från Kalmar län och hela kedjan från jord till bord. Den innehåller mål, strategier, framgångsfaktorer samt prioriterade åtgärdsområden och har antagits av LRF Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Region Kalmar län.
Livsmedelsstrategin anger en gemensam färdriktning för hur vi i Kalmar län ska ta tillvara branschens utvecklings- och tillväxtpotential. Den ger bland annat underlag för prioriteringar av offentliga projektmedel.
Strategin kan också fungera som en regional länk mellan enskilda aktörer och den nationella nivån.
Handlingsprogram
År 2023 antogs ett uppdaterat handlingsprogram med 22 konkreta aktiviteter att genomföra under åren 2023-2025. De delas upp i fem avsnitt:
- Förnyelse, forskning och innovation
- Kompetens
- Trygg livsmedelsförsörjning
- Regional matidentitet och måltidsupplevelser
- Genomför gemensamt
Den vision och de mål, strategier och framgångsfaktorer som antogs 2015 gäller fortfarande.
Aktiviteterna i det uppdaterade handlingsprogrammet ersätter de prioriterade åtgärderna i den ursprungliga strategin. Ibland koordineras aktiviteterna från Kalmar län, ibland är de resultatet av ett större samarbete.
1. Förnyelse, forskning och innovation
Länsgemensamma aktiviteter:
- Fortsatt produktutveckling och innovation av baljväxter
Exempel: Tillverkning av ärtmjöl - IUC Kalmar Län - Framtidens lantbruk – en långsiktigt hållbar produktion
- Framtidens nya och nygamla grödor
- Utröna möjligheterna för innovativ animalieproduktion
- Linnéuniversitetet som regional aktör
- Livsmedelsutveckling Sydost vid IUC Kalmar län
- Utvecklat samarbete med övriga universitet, lärosäten med flera
- Vattenbesparande åtgärder hos företag
2. Kompetens
Länsgemensamma aktiviteter:
- CAP 2023 möjliggör kompetensutveckling för en hållbar utveckling av landsbygden - Länsstyrelsen Kalmar län
- Genomförandeprojekt, kompetensförsörjning i livsmedelsindustrin -- IUC Kalmar län
- Ung mat i Kalmar län
3. Trygg livsmedelsförsörjning
Länsgemensamma aktiviteter:
- Kritiska beroenden
- Öka livsmedelskedjans förmåga att hantera kriser och klimatförändringar
- Ökad självförsörjningsgrad - att försörja sig på en liten areal
- God vattenförsörjning till djur och grödor
4. Regional matidentitet och måltidsupplevelser
Länsgemensamma aktiviteter:
- Exceptionell råvara som metod för ökad omsättning - exceptionellravara.se
- Mervärden - en konkurrensfördel att ta vara på
- Smaken av Småland och Öland - Länsstyrelsen Kalmar län
- Vilt – en naturlig tillgång
5. Genomför gemensamt
Länsgemensamma aktiviteter:
- Organisation för genomförande av länets livsmedelsstrategi
- Prioriterade samarbeten
- Revidering av länets livsmedelsstrategi
Ett gemensamt arbete
Region Kalmar län samordnar följande grupper och aktiviteter för att säkerställa att strategins mål nås gemensamt:
- Styrgrupp för livsmedelsstrategin, med representanter från de tre huvudmännen.
- Arbetsgrupp för livsmedelsstrategin, tre huvudmän samt Livsmedelsutveckling Sydost.
- Referensgrupp med representanter från hela livsmedelskedjan.
- Ett årligt rådslag som diskuterar vad som har hänt och vad som bör hända framöver.
Relaterad information
-
Följ arbetet i vår Facebookgrupp ( länk till annan webbplats)
-
Pdf-dokument
Growing Value - Food Strategy for Kalmar County 2016-2025pdf 9 mb pdf 9 mb
-
Pdf-dokument
En rapport om äggpdf 5 mb pdf 5 mb
-
Pdf-dokument
Rapport: Mat och hälsa i Kalmar länpdf 691 kb pdf 691 kb
-
Pdf-dokument
Samverkan mellan akademi och livsmedelsföretag för...pdf 5 mb pdf 5 mb
Kontakt
-
Jesper Slöjdare
-
Projektutvecklare
- jesper.slojdare@regionkalmar.se
-
Telefonnummer010-358 40 56